Äly hoi – missä olet, kun lapset ja perheet tarvitsevat apua?

Lastensuojelun Keskusliiton tiedote (29.1.2025) tuo esiin karun taloudellisen totuuden: varhainen tuki toimii ja säästää rahaa, mutta Suomi panostaa edelleen aivan liian myöhään tuleviin, kalliisiin korjaaviin palveluihin.

On järjetöntä, että lastemme auttaminen tapahtuu viiveellä ja maksaa siksi moninkertaisesti enemmän. Kuinka voimme hyväksyä sen, että vasta kriisin synnyttyä rahaa löytyy, mutta ennaltaehkäisyyn sitä ei muka ole? Tämä on lyhytnäköistä, kestämätöntä ja ennen kaikkea epäinhimillistä.

Meillä ei ole varaa viivyttelyyn. Tuen tarpeeseen on osoitettava resursseja ennakolta. Resurssien kolminkertaistaminen varhaiseen tukeen tulee halvemmaksi kuin nykyinen malli, jossa rahat valuvat korjaaviin, usein tehottomiinkin palveluihin.

Mikä on lapsen ja perheen etu? Se, että apu saadaan ajoissa – aidosti, henkilökohtaisesti ja oikealla tavalla. Tämä ei ole vain taloudellinen kysymys, vaan myös inhimillinen velvollisuus. Jokainen perhe, jossa on tuen tarvetta, voidaan ohjata avun piiriin nopeasti ja vaikuttavasti, kunhan rahoitus ja toimintamallit muutetaan vastaamaan todellista tarvetta.

Luvut puhuvat karua kieltään. Lastensuojelun Keskusliiton mukaan 4,5 kuukauden jakso erityistason lastensuojelulaitoksessa maksaa 82 000 € – samalla summalla voisi tarjota varhaista tukea jopa 12 vuoden ajan.

Ennaltaehkäisevät palvelut maksavat vain 40–60 % siitä, mitä korjaavat palvelut maksavat. Miksi siis jatkamme järjettömällä tiellä, jossa inhimillinen hätä kasvaa ja kustannukset räjähtävät? Nyt ei ole aikaa vitkastella – on toimittava välittömästi.

Lilla Saaristo

Varhaiskasvatuksen opettaja, ammatillinen opettaja

Kasvatustieteen maisteri ja opinto-ohjaaja

Imatran kaupunginvaltuutettu, kok.

Kuntavaaliehdokas numerolla 84

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ehdokas numerolla 2301

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *